Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
..

 

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, κληθείς να σχολιάσει τα όσα δήλωσε χθες σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφορικά με την κατάργηση του Θρησκευτικού όρκου κατά την εγκατάσταση των Πολιτικών και Πολιτειακών Αρχών, αλλά και τον διαχωρισμό Εκκλησία – Κράτους, προέβη  στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο Προκαθήμενος  της Ελληνικής Εκκλησίας, με τα όσα και χθες είπε, εξέφρασε γενναίες και σύγχρονες απόψεις που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Από τον Οκτώβριο του 1998 πενήντα τρεις (53) Βουλευτές είχαμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στην τότε αναθεωρητική Βουλή, για την αντικατάσταση  του όρκου με Διαβεβαίωση στο Δημοκρατικό Πολίτευμα, στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, κατά την εγκαθίδρυση των Πολιτικών και Πολιτειακών Αρχών. Η συγκεκριμένη πρόταση πήρε την μορφή κειμένου τροπολογίας – προσθήκης στην τότε διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Δυστυχώς τότε, η πρότασή μας αυτή δεν προχώρησε και δεν υλοποιήθηκε, δεδομένων των ακραίων θέσεων της τότε ηγεσίας της εκκλησίας και της διστακτικότητας των πολιτικών δυνάμεων.
Όλοι τότε, οι πενήντα τρεις (53) βουλευτές που συνυπογράψαμε την πρόταση, δεχτήκαμε τα πυρά και το ανάθεμα, όχι μόνο παραεκκλησιαστικών κύκλων, αλλά και της ηγεσίας της Συντηρητικής Παράταξης και του αρχηγού της Κώστα Καραμανλή, που προτίμησαν τον λαϊκισμό, προκειμένου να είναι αρεστοί στην πολιτευόμενη τότε ηγεσία της εκκλησίας της Ελλάδας.
Η δήθεν «μεταρρυθμιστική» Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Πρωθυπουργός της, απέδειξαν και μετά το 2004 πόσο μακριά από την πραγματικότητα βρίσκονται και οι «μεταρρυθμίσεις» που ευαγγελίζονται είναι αναχρονιστικές. Η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας προχώρησε πριν δύο χρόνια σε μια Συνταγματική Αναθεώρηση «σούπα», αγνοώντας επείγοντα θέματα που πραγματικά χρήζουν μεταρρύθμισης όπως αυτό της επανατοποθέτησης σε σύγχρονη βάση, των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους. 

Αποτελεί ράπισμα, ο Θρησκευτικός Ηγέτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να βρίσκεται πιο μπροστά και να συμπορεύεται με την κοινωνία περισσότερο,  από ένα σχετικά νέο σε ηλικία Πρωθυπουργό.
Δυστυχώς οι αντιλήψεις και οι πολιτικές θέσεις της Ν.Δ. είναι και οπισθοδρομικές και αναντίστοιχες των καιρών.
Όσα θαρραλέα και εξαιρετικά επίκαιρα θέματα τόλμησε και έθεσε επί τάπητος με την συνέντευξη του ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, πρέπει να αποτελέσουν σημεία ενός γενναίου διαλόγου και προβληματισμού για όλο το Πολιτικό Σύστημα και τις Πολιτικές Δυνάμεις της χώρας».